Kynttilämassat

massa

Kynttilämassat

Kynttilöiden valmistukseen voidaan käyttää useita erilaisia massoja, joista esittelemme suosituimpia.

Muista sulattaa kaikki kynttilämassat VESIHAUTEESSA ! Mikä tahansa massa liikaa kuumetessaan syttyy palamaan ! Mikäli massa syttyy palamaan, tukahduta liekki kattilan kannella, EI VEDELLÄ. Älä päästä massan joukkoon vettä, se aiheuttaa kynttilän palaessa räiskeitä ja huonontaa muutenkin kynttilän palamista. Käytä sydänlankoina vain siihen tarkoitettuja lankoja. Älä laita kynttilään kahta sydänlankaa vierekkäin. Älä käytä kynttilän koristelussa mitään syttyviä materiaaleja. Tarkista myytävissä kynttilöissä vaadittavat pakkausmerkinnät.

Raaka-aineet kynttilämassoissa:

PARAFIINI on raakaoljystä tislattua vahaa, joka on kynttilöiden perusraaka-aine. Se on hajuton läpikuultava vaha, jonka sulamislämpötila on 54 – 60 oC. Paitsi kynttilöihin, se on myös sopiva ns. sytytysruusuihin. Ruusuthan tehdään monesti kananmunakennoista ja ne kastellaan sulaan parafiiniin.

STEARIINI  valmistetaan yleensä palmuöljystä, mutta nykyisin myös oliiviöljystä.  Steariini on väriltään valkoista jauhetta, jonka sulamispiste on 53-63oC.  Steariinia voi kokeilla raaka-aineena mös sellaisenaan, mutta parasta on kuitenkin käyttää sitä yhdessä parafiinin kanssa. 

MEHILÄISVAHA  on mehiläisten valmistamaa keltaista vahaa, joka palaa kauniilla liekillä savuttamatta, mikäli kynttilässä on oikeanlainen sydänlanka ja se poltetaan vedottomassa paikassa. Mehiläisvahan sulamislämpötila on 65 oC. Mehiläisvahaa on  saatavana myös valkaistuna. Se on huomattavasti kalliimpi raaka-aine kuin parafiini ja steariini. Mehiläisvaha on kynttiläraaka-aineista ekologisin vaihtoehto. 

KYNTTILÄGEELI on geelimäistä parafiiniöljyä, jota käytetään valettuna lasiin. Sivuiltamme löydät ohjeet geelin käytöstä.

SOIJAVAHA on uusin tulokas kynttilöiden raaka-aineena. Se on 100% kasvipohjainen luonnotuote, joka on ympäristöystävällinen ja biohajoava.  Tällä hetkellä valikoimissamme vain astioihin valettava ja niissä poltettava soijavaha.

Kynttiläraakaaineita löytyy monia muitakin, mutta olemme keskittyneet perusmassoihin. Mikäli jokin muu raaka-aine kiinnostaa, ota yhteyttä, niin katsomme, voisimmeko sitä saada.

 

KYNTTILÄMASSA 1

100 % parafiiniä

Yleisimmin käytetty massa teollisessa tuotannossa. Kynttilöistä tulee läpikuultavia. Kynttilässä voidaan käyttää ohutta sydänlankaa ja kynttilät palavat pitkään.

KYNTTILÄMASSA 2

70 % parafiiniä
30 % steariiniä

Tämä massa on suosittu muottikynttilöissä. Steariiniä lisäämällä saadaan kynttilä valkoisemmaksi ja kovemmaksi. Vaatii paksumman sydänlangan kuin puhdas parafiini.

KYNTTILÄMASSA 3

20 % parafiiniä
80 % steariiniä

Tämä seos on tarkoitettu kastokynttilöiden tekoon. Kynttilöistä tulee valkoisia ja hyvin kovia. Parafiini on pehmittämässä massaa, muuten kynttilän pinta saattaa halkeilla. Yhtä hyvän kynttilän saa myös käyttämällä parafiiniä enemmän kuin steariiniä. Kastokynttilöiden teossa raaka-aineiden suhteet eivät ole niin tarkkoja.

KYNTTILÄMASSA 4

33 % parafiiniä
33 % steariiniä
34 % mehiläisvahaa

Tällä ohjeella voidaan tehdä sekä muotti- että kastokynttilöitä. Mehiläisvaha antaa massalle kauniin keltaisen värin,  miellyttävän tuoksun ja pidentää paloaikaa.

KYNTTILÄMASSA 5

100 % mehiläisvaha
Käytetään silikonimuottien kanssa. Ekologinen vaihtoehto. Kynttilät tuoksuvat hyvältä ja palavat kauniilla liekillä pitkään.