Mehiläishoitokurssi

Historia

Yrityksen perustaja Sven Lahtisen mehiläishoitokurssilla vuonna 1904

Yrityksen perustaja SVEN WILHELM LAHTINEN aloitti mehiläishoidon käytyään mehiläishoitokurssin 1904

Vuonna 1908 hän aloitti ”vahaväliseinien” valmistuksen käsin valumuotilla valamalla. Mehiläishoitoharrastuksen lisääntyessä pidettiin eri puolilla maata mehiläishoitokursseja ja kurssilaisten keskuudessa levisi tieto vahapohjukkeiden valmistajasta.

Vahapohjukkeiden teon lisäksi Sven ehti itsekin paneutua omien mehiläistarhojensa hoitoon voittaen hunajallaan jopa ensimmäisen palkinnon vuonna 1910 pidetyssä Turun puutarhanäyttelyssä. Perinteet siis velvoittavat jälkipolviakin.

Vahalevyjen leikkausta

Sven Lahtinen hankki ensimmäiset käsikäyttöiset valssaus- ja kennokoneet kansalaissodan jälkeen

1930-luvulla hän tilasi Saksasta suuremmat käsikäyttöiset vahakoneet yhdessä hikiäläisen asemapäällikkö Loimun kanssa, joka oli myös innokas mehiläishoitaja.

Vuonna 1934 Sven Lahtinen avioitui iittiläisen Betty Tähtisen kanssa.

Yritys pysyi toiminnassa koko sotien ajan, vaikka mehiläishoitoharrastus luonnollisestikin väheni.

Sotien jälkeen mehiläishoito voimakkaasti lisääntyi samoin kuin työ vahavalimossa. Kiireisinä aikoina apuna työssä oli useita Puujaan kyläläisiä sekä tietysti oma perhe: vaimo Betty sekä tyttäret Anna-Liisa ja Marjatta.

Vuonna 1952 Sven Lahtinen kuoli halvaannuttuaan jo toisen kerran. Betty Lahtinen jatkoi työtä vahavalimossa ja lunasti vahakoneet kokonaan asemapäällikkö Loimulta pian miehensä kuoleman jälkeen. Hän jatkoi valimon toimintaa kuolemaansa, vuoteen 1971 saakka. Työn jatkajiksi tulivat Sven Lahtisen tytär Anna-Liisa sekä hänen miehensä Pentti Paajanen.

Vuonna 1972 hankittiin ensimmäiset sähkökäyttöiset vahakoneet ja vahalarakennuksen laajennus valmistui 1977.

Vuonna 1982 siirryttiin uusiin automaattisiin vahakoneisiin.

Toiminnan laajentuessa entiset tilat kävivät ahtaiksi ja epäkäytännöllisiksi. Uuden vahalarakennuksen avajaisia vietettiin elokuussa 1994.

Lahtisen Vahavalimo on edelleen perheyritys. 1999 tapahtui sukupolvenvaihdos, jossa Anna-Liisa ja Pentti Paajanen luovuttivat yrityksen Pekka ja Kirsi Paajaselle.

Nykyään vahavalimo työllistää yhden perheen ulkopuolisen työntekijän.

Turun puutarhanäyttelyssä 1910 voitettu I-palkinto hunajakilpailussa