Kuppikynttilöistä

Kuppikynttilä

Jo muutaman vuoden ajan astioihin valettavat kynttilät ovat olleet suosiossa. Ehkä syynä on niiden valmistamisen helppous ja kierrätyshenkisyys. Käyttöön saa yksittäiset kaapissa pyörivät kahvikupit yms. Mutta vaikka valmistus on helppoa, on muistettava muutama tärkeä turvallisuusseikka.

Ensin voit etsiä sopivia astioita. Astia, johon kynttilämassaa valetaan, ei välttämättä sovellu enää kynttilänpolton jälkeen ruoka-astiaksi. Se riippuu käytettävästä raaka-aineesta. Soijavaha on pehmeänä massana sellainen, jonka saa puhdistettua astioista melko helposti, kun taas parafiini ja mehiläisvaha tarttuvat sinnikkäämmin kuppiin. Tärkein asia on, että kuppi tai lasi on tarpeeksi vahvaa materiaalia. Hennot ja kevyt lasit ja posliinit voivat helposti kuumetessaan suorastaan räjähtää rikki. Näin on käynyt esimerkiksi joskus aikanaan paljonkin käytettyjen pilttipurkkien kanssa. Aikojen saatossa pilttipurkkienkin materiaali on heikentynyt ja nykyisiä purkkeja ei enää suositella kynttiläkäyttöön. Astia ei myöskään saa olla ylöspäin kapeneva, ettei se kuumene liikaa. Suorareunainen tai ylöspäin levenevä vahva astia on paras. Kaunis ulkonäkö on tietysti plussaa !

Seuraavaksi valitaan kuppikynttilöihin sopiva massa, mikä onkin sitten jo helpompaa. Paras vaihtoehto on mielestäni astioihin valettavaksi tarkoitettu soijavaha. Pehmeänä massana se palaa tasaisesti ja oikean sydänlangan kanssa savuttamatta. Toinen hieman kalliimpi vaihtoehto on mehiläisvaha. Mehiläisvahaa ei kannata valaa halkaisijaltaan kovin suuriin kuppeihin. Pienemmissä kupeissa sopivalla sydänlangalla, ne ovat kauniisti palavia, ekologisia eivätkä savuta. Kolmas vaihtoehto meillä myytävistä massoista on parafiini. Parafiini on massavaihtoehdoista edullisin, mutta ei suinkaan huono sekään. Muistathan sulattaa kaikki massat vesihauteessa, ettei massa pääse kuumenemaan liikaa.

Sydänlangan valinta onkin sitten hieman haasteellisempaa, mutta ei mahdotonta. Noihin kaikkiin kolmeen massaan voit käyttää valmiiksi vahattuja lankoja HZL38 C (halkaisijaltaan max.8-10 cm) tai HZL41 C (halkaisijaltaan >10 cm) tai tuikunkokoisiin TG12 lankoja. Noissa valmiiksi vahoitetuissa langoissa on valmiiksi metallinen pohjalaatta, jolloin sydänlanka pysyy pystyssä koko kynttilän palamisen ajan. Valamisen ajaksi sydänlangan voi virittää pystyyn esim. kahden kumilenkeillä toisiinsa kiinnitetyn lyijykynän tms puutikun avulla. Metallisen pohjalaatan voi kiinnittää kupin pohjaan esim. tipalla kuumaliimaa, mutta se ei ole välttämätöntä. Myynnissä on myös erikseen metallisia pohjalaattoja ja vahaamatonta lankaa. Soijavahaan sopivat STP-langat ja parafiiniin ja mehiläisvahaan SU-langat.

Kuppikynttilöihin käytettävän massan voit värjätä normaalisti kynttilävärijauheilla ja voit lisätä niihin halutessasi myös tuoksuöljyä. Tuoksuöljy lisätään vasta sulaan massaan juuri ennen kuppiin kaatamista, ettei tuoksu kuumetessaan jo haihdu.

Ja vielä niihin turvallisuuskysymyksiin, joita ei voi liikaa painottaa. Vaikka astiakynttilä on jo astiassa, poltettaessa se on pidettävä palamattomalla alustalla. Esim. lasi poltettaessa kuumenee pohjastaan niin paljon, että varovaisuutta on syytä noudattaa. Luonnollisestikin kynttilä palaa parhaiten vedottomassa paikassa.

Nautinnollisia kynttilähetkiä sinulle niin valmistusvaiheessa, kuin sitten niitä poltettaessakin. Kynttilänvalossa sielukin lepää.

 

 

Kynttiläraaka-aineet

Mehiläisvaharae, valkaistu

10,01 360,00 

Kynttiläraaka-aineet

Parafiinirae Sasolwax

5,00 168,00 
11,00 198,00 
2,00 12,00